Τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη (και «όχι σε κάποιο καφενέ, όπως λέχθηκε») αλλά και δεύτερη επικοινωνία με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο που του είπε «να βοηθήσω και υπάρχουν και ανεξάρτητες αρχές με την αφυπηρέτηση», αποκαλύπτει μιλώντας στο dikastiko.gr ο παραιτηθείς αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Χρ.Τζανερίκος.
Ο πρώην επικεφαλής του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου που θα κρίνει την τύχη του «κόμματος Κασιδιάρη» λέει εμμέσως πλην σαφώς πως ουσιαστικά βολιδοσκοπήθηκε για να διαφανεί η στάση του ενόψει της κρίσιμης δίκης και όταν δεν εκδήλωσε τις προθέσεις του, τότε υπήρξε νέα επικοινωνία με κυβερνητικό αξιωματούχο που του είπε να βοηθήσει προφέροντας – εμμέσως- ανταλλάγματα. Ο πρωην αντιπρόεδρος, που βρίσκεται στην ιδιαίτερη πατρίδα του, στη συνομιλία του με το dikastiko.gr αρνήθηκε να αποκαλύψει άλλη λεπτομέρεια για αυτή τη δεύτερη επικοινωνία, λέγοντας χαρακτηριστικά «ο συνομιλητής μου ξέρει».
«Δεν είπα ούτε αν διαφωνώ ούτε αν συμφωνώ. Προφανώς λοιπόν επειδή δεν αποκόμισε κάτι από εμένα, αποφασίστηκε εν συνεχεία να έρθει η συμπληρωματική τροπολογία που μου αφαιρούσε το δικαίωμα να επιλέξω το πενταμελές συμβούλιο», αναφέρει και διερωτάται: «Αν είχαν σκοπό να τη φέρουν γιατί δεν με ενημέρωσε ο κ. υπουργός για όλα εκείνη την ημέρα;».
Μάλιστα ρίχνει το γάντι στις καθηγητές που αναφέρθηκαν σε αντιθεσμική αντίδρασή με την δήλωσή του λέγοντας «δε θα έκανα αυτή τη δήλωση αν δεν υπήρχαν παρεμβάσεις στο έργο μου, οι οποίες εκδηλώθηκαν και με τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Αυτό είναι θεσμικό άραγε;».
Ολόκληρη η συνομιλία του κ.Τζανερίκου με το dikastiko.gr έχει ως εξής:
Ερώτηση: Γιατί δεν παραιτηθήκατε αμέσως όταν κάνατε τη δήλωση, που χαρακτηρίστηκε αντιθεσμική;
Απάντηση: Αντιθεσμικό θα ήταν να υποβάλλω την παραιτησή μου στα ΜΜΕ και όχι όπως προβλέπει ο νόμος να υποβάλλεται στα αρμόδια όργανα, κάτι που τελικά έγινε στις 07.30 το πρωί της Δευτέρας. Αλλωστε έχοντας κάνει τη δήλωση είχα ήδη αποφασίσει να παραιτηθώ, αλλιώς δεν είχα λόγο να κάνω αυτή τη δήλωση, εφόσον γνωρίζω εκ της 40ετούς εμπειρίας μου τους κανόνες που διέπουν το ρόλο μου.
Ερώτηση: Εν τέλει γιατί κάνατε αυτή τη δήλωση. Τι συνέβη;
Δε θα έκανα αυτή τη δήλωση αν δεν υπήρχαν παρεμβάσεις στο έργο μου, οι οποίες εκδηλώθηκαν και με τη σχετική νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Αυτό είναι θεσμικό άραγε;
Ερώτηση: Υπήρξε συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη και με ποιο περιεχόμενο;
Υπήρξε πράγματι, αλλά όχι σε κάποιο καφενέ όπως λέγεται. Μου τηλεφώνησε και μου ζήτησε να βρεθούμε στο γραφείο μου, αλλά του απάντησα πως δεν είναι σωστό, αλλά μπορώ να πάω εγώ στο κέντρο. Και πήγα στο δικό του, στο Μέγαρο Μαξίμου. Η συνάντηση έγινε στις 31 Μαρτίου και ώρα 09.30 το πρωί. Εκεί ο κ.υπουργός μου είπε ότι καλό θα ήταν να πείθαμε την κοινωνία να αποκλείσει αυτό το ναζιστικό μόρφωμα αλλα τώρα είναι αναγκαίο να γίνει με τη νομοθετική ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση. Μάλιστα μου ζήτησε κι ένα υπόμνημα με τις προτάσεις μου για την κατάσταση της Δικαιοσύνης. Με ρώτησε επίσης αν θεωρώ ότι η ρύθμιση χρειαζόταν κάποια προσθήκη και είπα όχι.
Δεν είπα ούτε αν διαφωνώ ούτε αν συμφωνώ. Προφανώς λοιπόν επειδή δεν αποκόμισε κάτι από εμένα, αποφασίστηκε εν συνεχεία να έρθει η συμπληρωματική τροπολογία που μου αφαιρούσε το δικαίωμα να επιλέξω το πενταμελές συμβούλιο. Το οποίο συμβούλιο έκρινε τα πάντα στη διαδρομή όλων των εκλογικών αναμετρήσεων, όπως π.χ την περίπτωση της Χρυσής Αυγής με την υπ΄αριθμόν 65/2014 υπό την προεδρία του κ. Χρυσικού. Ουδέποτε αμφισβητήθηκε. Και ξαφνικά, ενώ την Παρασκευή ζητούσαν τη γνώμη μου, χωρίς να ενημερωθώ (εφόσον γίνεται λόγος για θεσμική συνάντηση, όταν βέβαια θεσμικά αρμόδιος ως πολιτικός προϊστάμενος είναι μόνον ο Υπουργός Δικαιοσύνης) ως επικεφαλής του αρμόδιου Α1 τμήματος έρχεται αυτή η τροπολογία όπως ανακοίνωσε ο κ. Βορίδης, την επόμενη Πέμπτη. Αν είχαν σκοπό να τη φέρουν γιατί δεν με ενημέρωσε ο κ. υπουργός για όλα εκείνη την ημέρα;
Ερώτηση: Είχατε άλλη όχληση;
Ναι, πριν γίνει γνωστή η νέα τροπολογία μου ζητήθηκε σε επικοινωνία με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο «να βοηθήσω και υπάρχουν και ανεξάρτητες αρχές με την αφυπηρέτηση».
zougla.gr